TESTUJEMY MONTE BALANCE
Po raz kolejny portal TRND ogłosił nabór do testowania produktu firmy Zott . Produktem tym jest nowość Monte Balance . W tej akcji wzięło udział aż 3000 wybranych osób do testowania Monte Balance mlecznego deseru z czekoladą i orzechami firmy Zott .
Do projektu musiałam zakupić 3 opakowania Monte Balance 6 x 55 g , dla mnie i dla mojej rodziny , oraz 3 opakowania Monte Balance 6 x 55 g dla znajomych o łącznej wartości 36 zł . Po okazaniu paragonu zakupu wydane pieniążki zostają zwrócone.
Receptura Monte Balance została oparta na najnowszych badaniach na temat zalecanej dziennej dawki spożycia poszczególnych składników przy standardowym poziomie aktywności fizycznej .
Monte Balance jest pakowany w sześciopak .To połączenie mlecznego kremu , czekolady i orzechów
W Monte Balance znajdziemy
-prawie 30% mniej kalorii niż w klasycznym Monte
-50% mniej tłuszczu oraz mniejszą zawartość tłuszczu
-36% więcej białka w porównaniu do klasycznego Monte
Skład Monte
Mleko 72% , cukier , białka mleka , śmietanka , skrobia modyfikowana , maltodekstryna , kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 0,8% , zmielone orzechy laskowe 0,5% , substancje zagęszczające ; mączka chleba świętojańskiego , guma guar , karagen ;wapń aromat .
Skrobia modyfikowana -zapewnia łączenie składników w całość . Nie oznacza modyfikacji genetycznej .
Maltodekstryna - stosowana jest głównie w celu niedopuszczenia do krystalizacji sacharozy w produktach przedłużając im tym samym termin przydatności do spożycia . Słabo słodka ,jednak wchłania się bardzo szybko (tak jak glukoza)
Mączka chleba świętojańskiego (E 410) - naturalny zagęszczacz , pochodzący z nasion drzewa świętojańskiego . Ma postać białego słodkiego proszku . Może zastępować kakao (dla osób uczulonych) po przez swój bliźniaczy smak i zapach .
Guma guar ( E 412 ) - naturalna roślinna substancja pochodząca z nasion drzewa Cyamopsis tetragonolobus .Zagęstnik i stabilizator . Mało szkodliwy , jednakże alergizujący .
Karagen (E 407) - wielocukier z czerwonych wodorostów pozyskiwany z tzw mchu irlandzkiego (chrząstnica kędzierzawa) . Zagęstnik stabilizator . Zdania co do jego szkodliwości są mocno podzielone .
Jak dla mnie to trochę tych dodatków jest , ale raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na zjedzenie takiego deseru .
Opinia
Konsystencja deseru jest budyniowa , delikatna . Monte składa się z dwóch warstw , górna mleczna i dolna czekoladowo - orzechowa . Można całość dokładnie wymieszać , można też jeść go osobno-najpierw pierwszą warstwę , a potem dolną warstwę , jak kto woli , tak czy tak mają ciekawy smak nie zbyt słodki i nie mdły .To zbalansowany i pożywny sposób na małą przekąskę . Smak całkiem nie zły , świetnie smakuje schłodzony w upalne dni .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz