Cukier żelujący 3:1
Cukier żelujący 2:1
Trwa sezon na owoce . Nasza spiżarnia pomieściła w tym roku 48 słoików dżemów z truskawek wiśni i śliwek , a jeszcze będą z dżemy malin .Aby ułatwić sobie pracę i skrócić czas przy robieniu dżemów,postanowiłam wypróbować cukier żelujący Dr. Oetkera .
Cukier żelujący to nic innego jak cukier z dodatkiem substancji zagęszczającej (zazwyczaj pektyny lub żelatyny) . Producenci twierdzą ,
że nie zawiera on żadnych konserwantów i jest w pełni naturalny . Wykorzystujemy go do przygotowywania domowych przetworów - sprawia, że
krócej się gotują i zachowują ładny kolor . To wszystko dzięki pektynie
(lub rzadziej żelatynie) , która ma właściwości żelujące . Można więc
pominąć proces wielogodzinnego gotowania i szybciej przygotować dżem lub inne pyszności . Długie gotowanie owoców pozbawia ich cennych wartości ,
skrócenie czasu przygotowania przetworów jest znacznie wygodniejsze i korzystniejsze .
Opinia o produkcie:
Polecam ten cukier do wszelkich domowych przetworów . Wystarczy go wymieszać z 0.5 kg lub z 1 kg owoców i zagotować , dzięki czemu owoce zachowują swój smak i witaminy . Poza tym zauważyłam że dżemy robione z tym cukrem nie pleśnieją , wystarczy przełożyć je do wyparzonych słoiczków i cieszyć się smakiem lata przez długie miesiące .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz