środa, 26 stycznia 2022

BASILUR - HERBATY W SASZETKACH

 BASILUR - 100 % DOSKONAŁEJ CZARNEJ HERBATY BEZ DODATKÓW.

Dzisiejszy post o pysznych herbatkach  Basilur, które otrzymałam w gratisie ze sklepu z herbatami Basilur


 Herbaty Basilur od lat zyskują sobie coraz to większe grono wielbicieli. Herbaty Basilur znane są z  doskonałej jakości herbacianego suszu.

BASILUR CEYLON PREMIUM




 

Bardzo dobra czarna herbata o mocnym i wyrazistym smaku. Brak goryczy. W sam raz na rozpoczęcie dnia.

WŁAŚCIWOŚCI

-zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca

-pomaga ustabilizować ciśnienie

-zmniejsza poziom złego cholesterolu

-chroni przed cukrzycą

-działa pobudzająco - podnosi poziom energii i zwiększa koncentrację

-hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych

-dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą

-zawarte w czarnej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi

-podczas długiego parzenia wydzielane są garbniki, które zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka. Kosztem tego herbata traci swój smak i staje się bardziej gorzka.

Sposób parzenia na gorąco;

Łyżeczkę herbaty zalać gorącą wodą o temp. 95 st.C ( tgzw.biały wrzątek; gorąca niewrząca)

Przy parzeniu krótkim do 3 min. napar jest orzeźwiający i pobudzający.

Przy parzeniu dłuższym do 5 min. otrzymujemy napar o działaniu relaksującym.

Zbyt długie parzenie, powoduje cierpkość w smaku naparu.

Liście czarnej herbaty nadają się wyłącznie do jednokrotnego zaparzania.

BASILUR EARL GREY SPECJAL




Doskonały smak aromatycznej Earl Grey. Wyrazisty smak i zapach. Bardzo dobrze się zaparza.

Sposób parzenia na zimno;

Metoda parzenia na zimno to świetna alternatywa dla tradycyjnego przygotowania herbat. Napar uzyskany tym sposobem oprócz tego, że będzie delikatniejszy, może zaskoczyć wachlarzem zupełnie innych smaków.

-2 łyżeczki  herbaty wsypujemy do dzbanka i zalewamy zimną lub nawet lodowatą wodą, po czym odstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Herbata powinna pozostać w lodówce od 2 do 6 godz. w ten sposób przygotujemy sobie orzeźwiający napój, który będzie znacznie zdrowszy od napojów typu Ice Tea ze sklepowych półek.

-Przy zalewaniu herbaty zimną wodą otrzymujemy napar znacznie delikatniejszy, w którym nie ma goryczki- pod wpływem zimnej wody większość garbników odpowiadających za gorzki smak, zostaje w liściach, a na pierwszy plan wysuwają się gamy kwiatowe czy też owocowe.

-Ten sposób parzenia sprawia, że napar ma mniejszą zawartość kofeiny - czyli herbacianej teiny i katechin.


BASILUR UVR    





 Herbata jest w smaku łagodna o miedzianym zabarwieniu i delikatnym smaku. Jeśli jest dobrze zaparzona smakuje wyśmienicie.

Informacja producenta

Herbatę z regionu Uva są uprawiane na wysokości 900 - 1500 m nad poziomem morza. Dystrykt Uva wystawiany jest na działanie północna-wschodniego i południowo-zachodniego monsumu, które nadają uprawianej tam herbacie unikalny egzotyczny aromat.

Opinia

Nic dodać, nic ująć, herbatki jak dla mnie są naprawdę rewelacyjne w smaku. Polecam.

Jeśli ktoś ma ochotę wypróbować  herbatki Basilur zapraszam do zapoznania się z ofertą na www.sklepzherbatami.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz