BASILUR - 100 % DOSKONAŁEJ CZARNEJ HERBATY BEZ DODATKÓW.
Dzisiejszy post o pysznych herbatkach Basilur, które otrzymałam w gratisie ze sklepu z herbatami Basilur
Herbaty Basilur od lat zyskują sobie coraz to większe grono wielbicieli. Herbaty Basilur znane są z doskonałej jakości herbacianego suszu.
BASILUR CEYLON PREMIUM
Bardzo dobra czarna herbata o mocnym i wyrazistym smaku. Brak goryczy. W sam raz na rozpoczęcie dnia.
WŁAŚCIWOŚCI
-zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca
-pomaga ustabilizować ciśnienie
-zmniejsza poziom złego cholesterolu
-chroni przed cukrzycą
-działa pobudzająco - podnosi poziom energii i zwiększa koncentrację
-hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych
-dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą
-zawarte w czarnej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi
-podczas długiego parzenia wydzielane są garbniki, które zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka. Kosztem tego herbata traci swój smak i staje się bardziej gorzka.
Sposób parzenia na gorąco;
Łyżeczkę herbaty zalać gorącą wodą o temp. 95 st.C ( tgzw.biały wrzątek; gorąca niewrząca)
Przy parzeniu krótkim do 3 min. napar jest orzeźwiający i pobudzający.
Przy parzeniu dłuższym do 5 min. otrzymujemy napar o działaniu relaksującym.
Zbyt długie parzenie, powoduje cierpkość w smaku naparu.
Liście czarnej herbaty nadają się wyłącznie do jednokrotnego zaparzania.
BASILUR EARL GREY SPECJAL
Doskonały smak aromatycznej Earl Grey. Wyrazisty smak i zapach. Bardzo dobrze się zaparza.
Sposób parzenia na zimno;
Metoda parzenia na zimno to świetna alternatywa dla tradycyjnego przygotowania herbat. Napar uzyskany tym sposobem oprócz tego, że będzie delikatniejszy, może zaskoczyć wachlarzem zupełnie innych smaków.
-2 łyżeczki herbaty wsypujemy do dzbanka i zalewamy zimną lub nawet lodowatą wodą, po czym odstawiamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Herbata powinna pozostać w lodówce od 2 do 6 godz. w ten sposób przygotujemy sobie orzeźwiający napój, który będzie znacznie zdrowszy od napojów typu Ice Tea ze sklepowych półek.
-Przy zalewaniu herbaty zimną wodą otrzymujemy napar znacznie delikatniejszy, w którym nie ma goryczki- pod wpływem zimnej wody większość garbników odpowiadających za gorzki smak, zostaje w liściach, a na pierwszy plan wysuwają się gamy kwiatowe czy też owocowe.
-Ten sposób parzenia sprawia, że napar ma mniejszą zawartość kofeiny - czyli herbacianej teiny i katechin.
BASILUR UVR
Herbata jest w smaku łagodna o miedzianym zabarwieniu i delikatnym smaku. Jeśli jest dobrze zaparzona smakuje wyśmienicie.
Informacja producenta
Herbatę z regionu Uva są uprawiane na wysokości 900 - 1500 m nad poziomem morza. Dystrykt Uva wystawiany jest na działanie północna-wschodniego i południowo-zachodniego monsumu, które nadają uprawianej tam herbacie unikalny egzotyczny aromat.
Opinia
Nic dodać, nic ująć, herbatki jak dla mnie są naprawdę rewelacyjne w smaku. Polecam.
Jeśli ktoś ma ochotę wypróbować herbatki Basilur zapraszam do zapoznania się z ofertą na www.sklepzherbatami.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz