wtorek, 26 września 2017

OGÓRKOWO

CZAS NA ZBIORY

Dzisiaj coś całkiem z innej beczki.
To jest nowość na ogródku warzywnym. Ogórek melonowy, bo o nim będzie dzisiejszy wpis.


Co to takiego?
Oryginalna, nieznana dotąd u nas, a popularna na południu Europy i Azji roślina z rodziny dyniowatych, wytwarzające owoce podobne w smaku do ogórka sałatkowego. Owoce o jasnej skórce z lekko omszoną skórką, żebrowane. Doskonałe do bezpośredniego spożycia, na mizerię, do kanapek, jako dodatek do sałatek. Uprawia się je tak jak ogórki. Nasiona wysiewa się wprost do gruntu od połowy maja do połowy czerwca. Zalecana rozstawa to 15 cm x 80-120 cm.



Tradycyjny schabowy z nietradycyjną mizerią z ogórka melonowego

Ogórek pokrojony w kostkę lub w cienkie paski z dodatkiem śmietany stanowią wyśmienity dodatek do obiadu - mizeria.

Bardzo smaczny chłodnik z ogórka melonowego na upalne dni.


Ogórek melonowy utarty drobno na tarce, z dodatkiem czosnku daje aromatyczne tzatziki.


Opinia
Ogórek melonowy jest rośliną o bardzo ładnych owocach.Ciekawy owoc o kształcie maczugi ma ładny seledynowy kolor, smak typowego ogórka, tylko jest lekko słodki. Ogórka w postaci surowej można jeść na kanapkach z dodatkiem innych świeżych warzyw. Można je kisić i marynować w occie pokrojone w plastry lub w słupki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz